eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

RYBÍ POLÉVKA    

pro 6 osob
příprava: 20 minut
vaření: 1 hodina

6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje Cravenco nebo Castelas
4 nakrájené cibule
2 nakrájené pórky
1,8 kg ryby a plodů moře
4 kousky stonků sušeného fenyklu
4 rajčata nakrájená na čtvrtky
8 prolisovaných stroužků česneku
2 lžíce Persillady (směs petržele, česneku a bazalky)
3 bobkové listy
15 cm dlouhý proužek pomerančové kůry
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
2,5 l horké vody
Mořská sůl z Camargue, pepř
špetka šafránu
6 krajíců bílého toustového chleba
2 stroužky česneku - rozpůlené

V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibule a pórky a opečeme je dozlatova na středním ohni. Větší ryby nakrájíme. Všechny opláchnuté ryby i plody moře dáme na pánev. Přidáme fenykl, rajčata, česnek, persilladu, bobkové listy, pomerančovou kůru a rajčatový protlak a necháme opéct 10 minut. Když je maso ryb natolik měkké, že se při zapíchnutí vidličky rozděluje na kousky, přidáme horkou vodu, mírně osolíme a opepříme a vaříme 25 minut. Poté odstavíme.

Odebereme pomerančovou kůru, bobkové listy a fenykl. Během chladnutí směs promícháme a měkké kusy ryb rozmačkáme. Poté obsah pánve rozmixujeme na hrubé pyré a v čistém hrnci znovu přivedeme do varu. Nakonec vmícháme do polévky šafrán. Osolíme, opepříme.

Krajíce chleba opečeme po obou stranách dozlatova a potřeme nakrojenou stranou rozpůleného stroužku česneku. Polévku podáváme teplou s česnekovými toasty, které můžeme ještě posypat nastrouhaným sýrem.