eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Jablečné koblížky s rozinkami

koblihy2Pro 4 osoby

Suroviny:
125 g hladké mouky
40 g másla
10 g cukru krystal
125 g oloupaných a na malé kostičky pokrájených jablek (nejlépe odrůda Reneta)
75 g rozinek
3 - 4 vejce
2 dl vody
1/2 dl rumu
sůl
arašídový nebo slunečnicový olej na smažení, moučkový cukr na posypání

Postup:
Rozinky umyjeme a společně s jablky nakrájenými na asi centimetrové kostičky namočíme do rumu (cca na 2 hodiny). Potom rum slijeme.

Do hrnce vložíme máslo nakrájené na malé kousky, špetku soli, cukr a vodu. Přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Vmícháme prosátou mouku. Hrnec vrátíme zpět na mírný oheň a těsto mícháme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit stěn a dna hrnce. Potom ho opět sundáme z ohně a vmícháme do těsta vejce jedno po druhém. Přidáme jablka a rozinky a opatrně vpracujeme do těsta.

V pánvi rozpálíme olej.

Lžící tvarujeme kuličky (pokaždé lžíci namočíme do studené vody, zabráníme tak lepení těsta) a smažíme je v rozpáleném oleji dozlatova.

Osmažené koblížky pokládáme na savý papír, který odstraní přebytečný tuk.

Podáváme ještě horké posypané moučkovým cukrem.

koblihy2  koblihy  koblihy3