eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

PILAF Z MUŠLÍ A ŠAFRÁNU

pro 6 osob
příprava a vaření: 1 hodina

2 kg mušlí slávek
0,5 l suchého bílého vína např. bílé víno Chardonnay Coteaux des Baronnies
0,5 l vařící vody
4 lžíce extra panenského olivového oleje Cravenco
2 velké šalotky nakrájené nadrobno
3 stroužky česneku nadrobno posekané
5 lžic Persillady (směs petržele, bazalky a česneku)
300 g dlouhozrnné rýže z Camargue
Mořská sůl z Camargue a pepř
nastrouhaná kůra z 1 citrónu

Šafránové máslo:

2 špetky šafránu
3 lžíce horké vody
50 g másla

Šafránové máslo: příprava

Na šafrán nalijeme horkou vodu a necháme 5 minut odstát. Poté šafrán vyndáme a pomocí vidličky vpravíme do připraveného lehce změklého másla.

Příprava

Slávky opláchneme, očistíme od vláken a jiných nečistot a dáme do velkého hrnce spolu s vínem. Hrnec přiklopíme, víno přivedeme k varu a takto mušle vaříme na silném ohni nejméně 5 minut, dokud se neotevřou. Během vaření přikrytým hrncem několikrát potřeseme. Pokud se na konci vaření některé slávky neotevřou, zbavíme se jich.

Slávky přeneseme děrovanou naběračkou do mísy. Vývar necháme několik minut chladnout, přecedíme cedníkem vyloženým utěrkou nebo kouskem látky do mísy a zředíme vroucí vodou. Vývar se musí udržet horký.

V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme šalotky a opékáme je 2 - 4 minuty. Přidáme nakrájený česnek,  3 lžíce persillady, zamícháme a opékáme půl minuty. Pak přidáme rýži a za stálého míchání opékáme asi  4 minuty. Na rýži nalijeme polovinu horkého vývaru ze slávek a poté vaříme asi 10 minut. Zamícháme jen občas.

Přilijeme naběračku vývaru, znovu zamícháme a vaříme dalších 10 minut, dokud není rýže měkká s pevným jádrem uvnitř. Je možné přidat ještě trochu vývaru.
Na mírném ohni vmícháme do rýže šafránové máslo a navrch upravíme slávky. Přikryjeme alobalem a necháme ohřát. Dochutíme, posypeme citrónovou kůrou a 2 zbývajícími lžícemi petrželky. Podáváme teplé.

Vývar, který nám zbude, je možno uchovat jeden den v ledničce nebo nechat zamrazit.