eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Zelenina dokáže divy

Provence umí být k zemědělcům přívětivá, ale také neskutečně krutá. Proto si zde váží každého vypěstovaného plodu, každého kousku zeleniny, každého kvítku, který lze sníst. Naučili se žít z toho, co jejich země dá, připravovat zeleninu na desítky způsobů, vyrábět různé pasty a omáčky, kterými svá každodenní jídla dochucovali, ale také spotřebovat každičkou surovinu, která byla k dispozici.   

Dokonalým příkladem úcty k surovinám je tapenáda. Tahle lahůdková olivová pasta vznikla ze snahy spotřebovat i ty nepříliš kvalitní spadané nebo potlučené zralé olivy, které se nehodily na výrobu olivového oleje ani k nakládání. A tak je rozmačkávali spolu s olejem, česnekem a kapary na pastu. Protože kapary, které jsou v Provence hodně oblíbené, se okcitánsky nazývaly tapena, získala tahle olivová pasta název tapenáda. A jak parádně chutná na toastech, křupavé bagetě, s čerstvými rajčaty, v zeleninovém salátu, v polévkách nebo k masu!

Další ukázkou toho, jak dokážou v Provenci spotřebovat dary země (a v tomto případě i moře) a ještě tím zpestřit svůj jídelníček, je pasta zvaná anchoïade. Vyrábí se z oliv, česneku, sardelek, olivového oleje a vinného octa. Tuhle pomazánku vám v Provenci nabídnou na malých kouskách opečené bagety. Věřte, že je to velká dobrůtka.

Olivový olej, česnek. Základní surovina i při výrobě oblíbené aïoli, tedy česnekové majonézy. Vzniká utřením česneku se solí, žloutky, olivovým olejem, citrónovou šťávou a pepřem. Provensálci ji připravují často, dopřávají si ji vždy čerstvou a nedovedou si bez ní představit zeleninu ani ryby.

Nebo taková omáčka rouille, bez které by snad ani Provensálci nepovažovali rybí polévku za servírování hodnou. Ani ta se neobejde bez česneku a olivového oleje. Přidají se k nim ještě žloutky, vařený oloupaný brambor, sůl, šafrán a oloupaná podušená červená paprika nebo oloupaná podušená rajčata (to podle oblasti) a úžasná věc je na světě. A protože by byla škoda dopřávat si tuhle dobrotu jen s rybí polévkou, můžete ji natřít na opečenou bagetu nebo si do ní namáčet pokrájenou čerstvou zeleninu, sýry nebo natvrdo vařená vejce.

Pár surovin, chvilka práce a neskutečná delikatesa je hotová. A všimněte si, že všechny pochutiny, které jsme zde zmiňovali, jsou nejen moc dobré, ale také zdravé. Inu, něco na té provensálské dlouhověkosti bude...

Delikatesy ze zeleniny

 

Delikatesy ze zeleniny

Tak jako je provensálská zahrada bohatá na své plody, stejně bohatá ve svých neskutečných Delikatesy ze zeleninykombinacích je i naše nabídka zeleninových produktů.

Ať už jde o produkty z rajčat, oliv nebo lilku, vždy vám poslouží jako předkrm, příloha k vašemu jídlu nebo Delikatesy ze zeleninyjako základ pro vaše vlastní vaření. Vždy si můžete být absolutně jisti kvalitou použitých surovin.

Zaujme Vás cibulový konfit k foie gras nebo olivová tapenáda na tousty s čerstvým rajčetem. Se zeleninovými delikatesami z Provence Nature povýšíte své vaření na umění.

 

 

Delikatesy ze zeleniny